Katman 1 ve Katman 2 Nedir?
Kripto paralar veya blockchain alanına herhangi bir şekilde dahil olduysanız, Katman 1 (‘layer 1’) ve Katman 2(‘layer 2’) çözümlerini mutlaka duymuşsunuzdur. Bir blok zincirinde, merkezi olmayan bir sistemdeki her işlem birkaç adımdan geçmelidir, önemli miktarda işlem gücü ve zaman alır. Blok zincirinin işleme kapasitesini geliştirmek için blok zinciri geliştiricileri, yapıya Katman 2 ölçeklendirmesini getiriyor. Nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinelim.
Katman 1, altta yatan ana blok zinciri mimarisini tanımlamak için kullanılan terimdir. Katman 2 ise, altta yatan blok zincirinin üstünde yer alan üst üste binen bir ağdır. Diğer bir deyişle Katman 1, zincir içi işlemlerden sorumlu ana blok zinciri ağıdır, Katman 2 ise zincir dışı işlemlerden sorumlu bağlı ağdır. Bitcoin ağı Katman 1’dir. Artık temel farkı bildiğimize göre, şirketlerin şu anda üzerinde çalıştığı katman 1 ve katman 2 çözümlerine bakalım.
Blok zinciri ağlarında katman 1 ölçeklendirmesine ulaşmak için iki temel değişiklik, konsensüs protokolü değişiklikleri ve parçalamayı içerir. Örneğin, Proof of Stake gibi bazı fikir birliği mekanizmaları, Proof of Work blok zinciri protokollerine kıyasla daha iyi verimlilik sağlayabilir. Diğer taraftan, parçalama, tüm ağın iş yükünün parça olarak bilinen farklı veri kümeleri arasında dağıtılmasına yardımcı olur.
Katman 2 blok zinciri, verimliliğini artırmak için yerel katman üzerinde çalışır. İşlemleri etkin bir şekilde boşaltan Katman 2, Seviye 1 blok zincirinin işlem yükünün bir kısmını alır ve başka bir sistem mimarisine verir. Katman 2 blok zinciri daha sonra işleme yükünü ele alır ve sonucun kesinleştirilmesi için Katman 1’e rapor verir. Veri işleme yükünün çoğu bu bitişik yardımcı mimariye verildiğinden, ağ tıkanıklığı azalır: Katman 1 blok zinciri yalnızca daha az sıkışık hale gelmekle kalmaz, aynı zamanda daha ölçeklenebilir hale gelir.
Blockchain katmanlama, çeşitli avantajlarla birlikte gelir. Örneğin, Katman 1 çözümlerinin birincil avantajı, temel katman değiştirildiği için geliştiricilerin mevcut mimariye herhangi bir şey eklemek zorunda kalmamasıdır. Bu arada, Katman 2 ölçeklendirme çözümleri, temel katman protokolünü değiştirmez. Bunlara ek olarak, bu çözümler, kullanıcıların çok yüksek işlem ücretleri ödemesine veya madenci doğrulamasında zaman kaybetmesine gerek kalmadan çoklu mikro işlemlere izin verir.
Bununla birlikte, her iki blok zinciri katmanının da dikkate alınması gereken sınırlamaları vardır.
Rollups
Katman 1 blok zincirinin dışında işlemleri yürüten ve üzerindeki işlemlerden gelen verileri yayınlayan Katman 2 blok zinciri ölçeklendirme çözümleridir. Veriler temel katmanda olduğundan, Katman 1’in toplamaları güvenli tutmasını sağlar.
Rollups’ların iki farklı güvenlik modeli vardır:
Optimistic Rollups: Bunlar, işlemlerin varsayılan olarak geçerli olduğunu varsayar. Bu nedenle, yalnızca bir zorluk varsa dolandırıcılığı tespit etmek için hesaplama yaparlar.
Zero-Knowledge Rollups: Bu toplamalar, hesaplamaları zincir dışı çalıştırır. Ardından, geçerlilik kanıtını temel katmana veya ana zincire sunarlar.
Asıl soru blok zinciri katmanlarının ve Katman 2 ölçeklendirmesinin geçici mi yoksa kalıcı mı olacağıdır. Şu an itibariyle, kimse gelecekte blok zincir teknolojisinin nasıl bir entegrasyon geçireceğini veya hangi yöne doğru evrileceğini gerçekten bilmiyor.
Bir yanıt yazın