Ethereum Nedir?
2009 yılında kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından Satoshi Nakamoto takma adı ile Bitcoin whitepaper’ı açıklandı. Bu tarihten itibaren Bitcoin kripto para piyasasının temel taşı haline geldi. Bitcoin’in Kripto dünyasını değiştirmesinden birkaç yıl sonra Vitalik Buterin adında bir programcı, merkezi olmayan bir uygulama platformu olarak Ethereum projesini başlattı. Böylelikle blockchain üzerinde çalışan bir uygulamalar oldukça esnek ve sınırsız bir alana kavuştu. Tek sınır ise, geliştiricinin hayal gücüydü.
Ethereum 2015 yılında piyasaya giriş yaptı. Para birimi Ether (ETH)’dir. Bitcoin’e benzemektedir POW(iş isbatı) algoritması ile çalışmaktadır. Ethereum dünya çapında hızlı şekilde yayıldı ve insanlar tarafından benimsendi. Merkezi olmayan uygulamaları içinde barındıran en büyük ağlardan birisidir. Kripto dünyasında yer alan birçok geliştiriciye kolaylık sağlamakta, projelere ev sahipliği yapmaktadır.
Ethereum dünyadaki bütün bilgisayarlarda eş zamanlı şekilde çalışır. Bu nedenle Ethereum’un sahipliği söz konusu değildir. Bitcoin gibi dijital para birimlerini aktarmak için kullanılabilir. Fakat Ethereum’un en büyük özelliklerinden biri, geliştiricilerin Ethereum blockchain’i üzerinde rahatlıkla projeler geliştirebilmesidir. Ethereum oldukça esnek bir yapıya sahiptir ve her türden programa ev sahipliği yapabilmektedir.
En basit şekilde Ethereum’un önemi, geliştiricilerin merkezi olamayan bir sunucu üzerinde kodlarını çalıştırabilmesi ve dünyanın her yerine dağıtabilmesidir. Merkezi bir sunucu olmadığı için bu projeler kapatılamaz ve sansürlenemez hale gelir.
Bir yanıt yazın