Akıllı Sözleşme Nedir?
Bitcoin’in çıkmasıyla birlikte finansal alanda blockchain teknolojisi kullanılmaya başlandı. Böylelikle kullanıcılar yatırım yaparken herhangi bir kurumun veya kişilerin güvenilirliğine ihtiyaç duymamakta. Ethereum ile blockchain teknolojisi bir adım daha ileri giderek Akıllı sözleşmeleri devreye soktu.
Akıllı Sözleşmeler programcıların blockchain üzerinde inşa ettikleri uygulamalarını oluşturmasına ve yayınlamasına olanak sağlar. Bu sözleşmeler temelinde Bitcoin üzerinde gelişmektedir. Akıllı Sözleşmeler bir tür hesap olarak görülebilir. Bu hesapların bakiyeleri ve ağ üzerinde işlem yapabilme yetkileri vardır. Anca direkt olarak bir kişi veya kişiler tarafından kontrol edilmezler.
Akıllı Sözleşmeler programcılar tarafından ağ üzerinden bağımsız çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Kullanıcılar, Akıllı Sözleşmeye uygun olan belirli şartları yerine getirerek etkileşimde bulunabilirler. Dolayısıyla kullanıcı ile sözleşme arasında direkt bağ vardır. Aracı ortadan kaldırılmıştır ve araçlara gereksinim yoktur. Bu durum güvenlik açısından oldukça verimli sonuçlar doğurmaktadır. Blockchain ağları tamamen şeffaf olduğu için, her kullanıcıya açıktır. Böylelikle incelenebilir ve görüntülenebilir.
Dijital varlıkların kullanımı artmadan önce, tüketiciler şirketler veya kurumlarla iletişim halinde kalıyordu. Bu etkileşimde tüketiciler üreticilerin itibarına güvenmek zorunda kalıyorlardı. Akıllı sözleşme ile tüketici direkt ürün ile etkileşim haline olabiliyor. Böylelikle aracı ortadan kalkmakta ve güven problemi çözülmektedir.
Bir yanıt yazın